Thursday, November 10, 2011

Dulu Pelandok..Kini Payau..

Alhamdulillah..setelah lama kita tak berjumpa, bertemu jua kita akhirnya. Minta maaflah kepada semua followers blog dan mereka yg ikut blog ni tp xnk jd followers..last post aritu aku citer ttg buru pelandok..dan kali ni aku nk kongsi ngan korg ttg pemburuan yang lebih besar dari pelandok iaitu RUSA..Orang kat sini xsebut rusa..diorg sebut PAYAU..so kalo korg dgr perkataan payau  kt pekan Lawas tu, maksudnyer rusa lah tu. Di sini aku nk kongsi pengalaman ttg pemburuan kami terhadap rusa @ payau.



Ni lah moment2 di mana rusa yg dimaksudkan jatuh ke tangan kami. Nampak darahkan? ni time rusa ni dh kene sembelih ngan aku..hahaha..


Oleh kerana payau ni besar mcm anak kerbau, so kami xlarat nk pikul bawa masuk kereta. Jauh nau dari tempat jumpa rusa ni dgn kete. So dgn menggunakan transport alam semulajadi iaitu arus sungai, kami pun menghanyutkan payau tu. Dengan menggunakan akar kayu yang panjang (sbb xbawa tali), kami pun mengikat kaki payau tu..sorang akan masuk ke sungai iring payau tu..mana tau sangkut kt batu2 sungai tu ke dan sorang lg pegang akar kayu yg diikat kt kaki payau tu takut payau tu dihanyutkan arus sungai yang deras..bila dh smp destinasi, just angkat aje payau tu dr sungai n seret payau tu smp kt kereta yg dh siap parking di tebing sungai. 


Payau yg diikat kakinya dah bersiap sedia untuk dihanyutkan. Ni lah otai yg mengetuai proses menghayutkan rusa dlm sungai ni..Uncle Wilson.


Tengok tu..punyerlah besau payau ni smp penuh but kt belakang hilux ni..


Kami sampai ke sekolah dalam jam 3pagi..dan proses melapah rusa ni memakan masa dlm 2 jam..so lebih kurang jam 5pagi kami settlekan hal rusa ni..Esok bukan cuti sekolah pun..Siap ade kelas jam 7 pagi lg tu esok..ermmmmm,,



Si penyembelih bersama parangnyer..parang bukan sebarang parang tau..ni ditempah khas gitu. Payau ni kira dianggap masih remaja lagi..tanduk pun lum keras sgt..Org sini sebut payau bongo'..payau ni kalo dh matang, besarnye mengalahkan bapak kerbau!


Besau tak? Macam anak kerbau kan? Ni baru remaja, lom matang lagi..
Masa untuk dilapah daging2 nya ini..



Kul 5.30 pagi selesai proses melapah.. jap lagi kul 7 ade kelas..adoiiii.. pagi tu ader lah dlm 3-4 org cikgu bermata merah sepanjang sesi persekolahan hari tu termasuk aku..mana tak nyer, lepas memproses rusa tu, xberani tido takut terlelap xhadir ke sekolah..Kesian kt murid2 aku nnt tunggu dlm kelas, cikgunya xsampai2..jgn buat pasal woo xdtg sekolah..kene saman ngan KPM baru tau..
 



Ni lah daging2 payau @ rusa yg telah siap dilapah dan dibahagi2 kepada org2 sekeliling.



Lebih sebakul daging rusa @ rusa  setelah dibahagi2kan..adoiii..mkn smp muntah lah nmpknyer nk abeskan daging payau ni..heeeee
Sampai kat sini je lah yg dapat aku kongsi ngan korang tentang pemburuan rusa @ payau..berjumpa kita di post yg akan datang dengan citer pemburuan yg lagi menarik dan berbaloi2..just tungguuuuu! heheh..Undur diri dulu..Assalamualaikum..






































2 comments:

  1. cikgu ada jual tanduk payau ka? saya tgh kumpu bt koleksi..kalo ada nak jual bgtau neh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak memang nak beli tanduk payau ka?? boleh pm sy melalui facebook saya..

      Delete